Шоколад як гіркий гарячий напій з какао-бобів з великою кількістю спецій відомий з часів ацтеків. Після відкриття Америки Колумб серед інших дивовиж Нового Світу привіз до Європи і какао-боби. Перша шоколадка в тому вигляді, в якому ти її купуєш (і любиш!) зараз, була випущена лише 1847 року.
Справжній шоколад багатий на магній, залізо, антиоксиданти, стимулює вироблення ендорфінів — «гормонів щастя», і кращого засобу від депресії ще не придумано. У шоколаді містяться тонін, що уповільнює ріст бактерій порожнини рота, цинк, що зміцнює імунітет, стеаринова кислота, що знижує рівень холестерину в крові, валеріанова кислота, що надає заспокійливу дію. Фенілетиламін, що міститься в шоколаді, дає енергію за рахунок підвищення рівня гормону серотоніну, а антиоксиданти є профілактичним засобом раку. Шоколад містить вдвічі більше антиоксидантів, ніж червоне вино, і втричі більше, ніж зелений чай!
У п'ятдесятиграмовій плитці шоколаду міститься стільки ж антиоксидантів, скільки в 28 келихах білого вина, 17 склянках апельсинового соку або 2 келихах червоного вина.
Особливо корисний гіркий шоколад: 100 г цих ласощів на день покращують роботу судин і захищають організм від руйнівної дії вільних радикалів. Вчені встановили: через дві години після того, як людина з'їдає трохи темного шоколаду, у нього покращується циркуляція крові по судинах та знижується ймовірність утворення тромбів. Молочний шоколад містить велику кількість кальцію і марганцю, які допомагають зберегти міцні кістки і здорові зуби, а також магнію, корисного для нервової системи. А завдяки високому вмісту протеїну, кальцію та фосфату молочний шоколад благотворно впливає на зубну емаль.
До речі, американські дієтологи та гінекологи, які досліджували понад триста вагітних жінок, з'ясували, що вживання гіркого шоколаду під час виношування плоду позитивно впливає і на перебіг вагітності, і на її переносимість. Шоколад - чудовий захист від різних стресових ситуацій. Мало того, вчені зазначили, що малюки, які народилися у любительок шоколаду, були активнішими, позитивнішими і менш полохливими, ніж їхні однолітки. Однак необхідно пам'ятати, що шоколад - це найсильніший алерген, і тому перед вченими стоїть завдання розрахувати оптимальну дозу шоколаду, яка не завдасть шкоди організму майбутніх мам та їхніх дітей. А якщо ти ще не замислюєшся про те, щоб стати мамою, і цей факт залишив тебе байдужою, згадай, що шоколад – це сильний афродизіак, який благотворно впливає на лібідо як жінки, так і чоловіки.
Коментарі